mandag 24. desember 2007

Jul

Så ble det plutselig jul igjen. Og denne gangen kom den virkelig brått på. Tidlig i desember hadde jeg ei lang liste over ting jeg skull kjøpe i julegave til mor og far, søster, svoger, nieser og kjæreste. Men så begynte de andre også og kjøpe gaver, og mine alternativer ble stadig færre. Til slutt var det ingen vits i den lista, fordi noen andre hadde kjøpt alt som sto der til den som hadde ønsket seg det, og jeg fikk det plutselig travelt med å finne på noe nytt. Nå er gavene trygt i hus, og det begynner endelig å ligne på julestemning.

Nå er besteforeldre besøkt, lys tent på kirkegården, vi har møtt onkel og ønsket god jul, så nå er det bare å begynne å forberede seg på ribbe, rødkål og kanskje et glass vin. Det blir digg...

God Jul!

torsdag 6. desember 2007

Paranoid

På flyplassen blir man nå bedt om å legge fingeren på en dings som registrerer fingeravtrykket når man leverer bagasjen. Ved ombordstigning skal man liksom legge fingeren på en tilsvarende dings som kobler bagasjen mot den som faktisk sjekket den inn. Ved ombordstigning er det imidlertid valgfritt om man gir finger'n eller om man viser vanlig legitimasjon. Men ikke ved innsjekking av bagasje.

Jeg kan ikke annet enn å bli superskeptisk til dette. Her er det "noen" som registrerer mitt fingeravtrykk i en database, kobler avtrykket til mitt navn, min adresse, mitt telefonnummer osv. Ser for meg at dette samles i en gedigen database som PST, CIA, NSA og gud-vet-hvem har tilgang til, og som i tilfeller der "noen" frykter for rikets sikkerhet garantert kommer til å bruke for å finne folk.

SAS sier riktignok at dette er ting som slettes når flighten er gjennomført, men jeg er nå jaggu ikke helt sikker. Det må jo være en gullgruve for de som driver og leter etter kriminelle dette her. En ting er at man uansett må legitimere seg, men med en gang man gir fra seg fingeravtrykket så har man samtidig gitt fra seg en av de tingene som nesten umulig kan forfalskes.

Tenk deg følgende: En grusom terrorhandling rammer Norge. Myndighetene mistenker at de(n) skyldige har vært innom en flyplass, og skjønner fort at tilgang til SAS sin fingeravtrykk-database raskt og enkelt kan gi svaret på hvem det var som utførte faenskapet. Og hva sier SAS dersom PST og Forsvarsdepartementet banker strengt på døren? Værsågod, forsyn dere...

onsdag 5. desember 2007

Orkidé - EOS 40D prøves for første gang

In the sky

"Vi har begynt innflyvning mot Oslo Lufthavn Gardermoen, og forventer å være på bakken i løpet av 10-12 minutter. Gardermoen melder om sørøstlig bris, temperatur på 7 grader, lett regn i perioder og lavt skydekke".

No kidding.

Gardermoen ligger jo faen meg midt inne i en sky. Helt utrolig. Av alle liksom-smartinger, hvorfor måtte de liksomste smartingene være de som fikk bestemme hvor vi skulle bygge ny flyplass?

"Skal vi se, hvor kan det lønne seg å legge denne flyplassen... hm... der har vi masse skog ja, ganske usentralt, og i en dump. Fine greier. Burde kanskje ringe Meteoroligisk Institutt og høre om det er ideelle tåke-forhold der".

Liksom-smarting: - Hallo ja, er det gode tåkeforhold på Gardermoen?

MI: - Jadda, der er det ypperlige tåkeforhold. Du skal lete lenge etter en plass med mer tåk...

Liksom-smarting: - Topp! Mange takk for hjelpen!


Og dermed er vi stuck med en flyplass som skaper et helvetes kaos gjennom nesten hele vinteren.