onsdag 16. september 2009

mandag 14. september 2009

søndag 13. september 2009

Fårete parti

På parkeringsplassen i Henriksåsen i dag var det ett politisk parti som hadde tatt oppstilling, med telt, kaffe og kanelsnurrer. Og saft til barna. Men det var ingen som stoppet og snakket med dem. De stod nå der, de 4-5 fra partiet, og så ut til å mistrives i regnværet. De eneste som så ut til å ville gå bort var en liten flokk sauer. De så våte ut, og kunne sikkert ønsket seg litt tak over hodet. Partiet for sauer flest, altså. Det var et forete glis på han ene, forresten. Toppkandidat fra... var det Sør- eller Nord-Trøndelag? Husker ikke. Kanakkas på Tinget i hvert fall, det husker jeg.

fredag 11. september 2009

Hårreisende kampanje av politiet

Til politidirektør Ingelin Killengren:

I dagens aviser kan man lese om politiets kampanje rettet mot syklister i flere av de store byene. Politiet har tydelig godt med ressurser når dere prioriterer sykling på rødt lys og stigmatisering av en svørt stor gruppe mennesker i media, fremfor andre områder. Hva med å se på hvordan bilene behandler syklistene på veien? Folk på treningsturer blir jo kjørt i grøfter rett som det er, og man er heldig dersom man ikke blir sprayet med vindusspylervæske når bilisten akkurat har passert. Hva med alle de som snakker i mobiltelefon når de kjører? Hvor mange ganger har jeg vært nær ved å bli påkjørt av en bilist som på grunn av mobilen er uoppmerksom? De bruker ikke blinklys, de skifter fil uten å gi tegn, de kan omtrent ikke reglene for hvordan man skal kjøre i en rundkjøring, men nå har altså politiet sett seg lei på at noen sykler på rødt lys. Dersom denne kampanjen er finansiert av penger til bruk for å redusere antall sykkelulykker, mener jeg dere er helt på jordet. For å redusere antall sykkelulykker må dere se på de som kjører sammen med oss i veibanen: Bilistene.

Et annet aspekt ved dagens kampanje er at to høyt rangerte polititjenestemenn i media så til de grader stigmatiserer en svært stor gruppe mennesker; "syklistene". "Kamikazesyklister i kondomdrakt" er for eksempel et utsagn jeg har lite til overs for. "Kamikaze" betyr som kjent "selvmordssoldat", og er soldater som er villig til å ofre eget liv for å påføre fienden størst mulig skade. Er det sånn syklistene er? Er vi villig til å ofre livet for å skade folk? Neppe. Total skivebom, og direkte pinlig uttalt av sjefen for trafikkpolitiet i Bergen, Jan Gunnar Bøe.

- Det er mange kamikazesyklister ikledd kondomdresser med innsydde hvileputer. Deres eneste mål er å sykle uten å bry seg om gående, kjørende eller krypende for den saks skyld.
Jan Gunnar Bøe

Det er skremmende hvor god innsikt politimannen har i alle syklisters sinn. Han VET at de ikke bryr seg, og han VET også hva syklistenes eneste mål er. Dette faller på sin egen urimelighet. Denne kampanjen kombinert med politiets uthenging av syklister i media, er definitivt med på å forverre et allerede betent forhold mellom bilister og syklister. Sure bilister føler sikkert at de nå får bekreftet sitt syn på at syklister i veibanen er et problem, og de får bekreftelsen fra politiet. Er det virkelig slik dere skal opptre? Sette forskjellige grupper opp mot hverandre?

Knut Sivertsen ved Trafikkseksjonen ved Trondheim politikammer er ikke noe særlig bedre enn sin kollega i Bergen. "Syklistmiljøet er rått", og "Det er jo lov å sykle på fortauet, forstå det den som kan", er utsagn denne mannen kommer med i dagens Adresseavis. Sivertsen fortjener et klapp på skuldra for sitt bidrag til å forverre forholdet mellom syklister og bilister, og syklister og fotgjengere. Hvis dette er politiets offisielle holdning, betyr det at dere ikke vil ha oss i veibanen, ei heller på fortauet. Hvor skal vi være da?

Synes du dette er grei politikk fra politiets side? Støtter du stigmatiseringen av syklistene? Mener du det er en god idé å øke konfliktnivået mellom syklister og bilister?

Med vennlig hilsen
Øyvind Vikan

torsdag 10. september 2009

Lykke

Jeg er egentlig ingen tilhenger av å publisere bilder av folk som ikke kan samtykke til publiseringen, men jeg gjør et lite unntak her (som foresatt kan jeg rent juridisk slippe unna også...). Bildet er tatt av Linn, og når jeg ser på det blir jeg så innmari glad inni meg. Og Milian er (nesten) alltid like blid. Han har bursdag i dag, og blir hele 11 uker gammel. Stor gutt!


tirsdag 8. september 2009

Kårny pengebruk

Hva er det som får folk til å bruke 2 millioner kroner på et bilde av seg selv? Er det et uttrykk for en annen sjuk lyst eller underlig fetisj?