torsdag 29. april 2010

Kvalmsækk

adressa.no står det å lese at forfatteren Anne B. Ragde dro på impulstur til Nordpolen. Der var det så kaldt at "sjampisen ble til slush". For Anne B. Ragde hadde "selvfølgelig et pappbeger Möet & Chandon i hånden". Kvalmt? Neida.

Hvordan kom hun seg dit? Hun hadde åpenbart ikke gått. Sjampanjedrikkende, kjederøykende forfattere bruker ikke gå til Nordpolen. Selvfølgelig ble hun fløyet inn. Hun hadde smisket med Børge Ousland, fått nummeret til noen russere som kunne ta henne med, og pakket trillebagen med sjampanje. Først var det jetfly til Camp Barneo, deretter helikopter ut til polpunktet. Der var det så kalt at sjampisen ble til slush. Og det var visst så stas at hun måtte fortelle om det i avisen. Er det mulig? Vil denne kvinnens pr-kåthet ingen ende ta?

Jeg skjønner på sett og vis at Ragde forteller om dette; hun lever jo av å selge bøker. Og med litt ekstra oppmerksomhet i ny og ne selger hun sikkert jevnt med bøker. Men hvorfor skriver avisen om dette? Hva er nyhetsverdien? Husk, dette var oppslag nr 2 på adressa.no en periode i dag. At folk flyr til Nordpolen er jo ikke akkurat breaking news.

Det er in å ta hensyn til miljøet for tida, men det har hun tydeligvis ikke fått med seg. Hvem ellers flyr inn til Nordpolen for å drikke sjampanje for så å fly hjem igjen, og så skryte av det i avisen etterpå?

fredag 23. april 2010

go123.no

"Din vei til et sunnere og slankere liv!"

Jeg har sett reklame for dette på tv en stund, og tenkte jeg skulle gå inn på nettsida deres for å se hva det er de egentlig selger. Ingen bombe at det er tull og tøys pakket inn i glanset papir og masse mumbo jumbo om helse, velvære, ny og sunn livsstil og annet sprøyt.

For eksempel skriver de at deres produkter er sunne og komplette måltider med alt man trenger av næring, men med bare 200 kalorier. Kyllingsuppa deres, for eksempel, inneholder for eksempel en deilig blanding av maltodekstrin, fettpulver, litt E-stoffer, erteprotein, myseproteinkonsentrat, inulin, eggehvite, aroma, gjær, løk, osv. Maltodekstrin står først, altså er det mest av dette.

Hva er maltodekstrin? Jo, det er et polysakkarid som ofte brukes som erstatning for sukker. Det utvinnes fra stivelse, og har en skyhøy glykemisk indeks i forhold til sukker. Vanlig, hvitt sukker har en GI på 70, maltodekstrin har en GI på 130. Det betyr at blodsukkeret påvirkes langt mer ved inntak av maltodekstrin enn ved vanlig sukker. Er det noe som er viktig i et sunt kosthold, så er det nettopp det å holde blodsukkeret stabilt. Derfor undres jeg over at go123 er proppet med superlettopptakelige karbohydrater som gir en høy glykemisk belastning.

For å vise hvor fantastisk sunt go123 er, har de sammenlignet en suppe med "vanlig mat". Vanlig mat defineres her som 3 skiver rugbrød med smør og brunost, noe som inneholder 548 kalorier. Mot de 200 i "næringssuppen" til go123. Men hva er sunnest? Rugbrød gir trege karbohydrater som sikrer stabilt blodsukker, smøret kan være måltidets bidrag til inntak av sunne fettsyrer, mens brunosten kan være det sorte fåret... Hvis jeg kunne velge hadde jeg spist vanlig mat framfor sukkerlaken med kyllingsmak fra go123.

Til slutt: Hvor sunt er det å spise bare 200 kcal til et måltid? Hvor lenge tror du det er til du blir sulten igjen da? Og hvor mye metter 2 dl kyllingsuppe? Hvis du erstatter alle måltidene med disse produktene, spiser de anbefalte 5 måltidene per dag, så får du i deg 1000 kcal. En voksen person som spiser så lite vil ødelegge forbrenninga, og slankekuren vil gå rett i dass den dagen man begynner å spise vanlig mat igjen.

Det enkle er ofte det beste: Spis vanlig, sunn og god mat!

onsdag 21. april 2010

Slankefrokost

På grunn av uttrykt skepsis til den svære frokosten jeg spiste i går, måtte jeg i dag se om jeg kunne redusere litt på inntaket. Fortsatt med god hjelp av en ny digital kjøkkenvekt, og fortsatt litt inspirert av strongmanmannen på adressa. Innholdet i frokosten er det samme, det er bare mengden som er forskjellig:
I tillegg drakk jeg en proteinshake som bestod av følgende:
  • 150 gram vann (0 kcal)
  • 25 gram WheyTech proteinpulver (94 kcal)
Alt i alt blir dette en frokost bestående av 418 kcal. Det er  en del mindre enn gårsdagens 645. Håper det holder en stund... Men nå: Kaffe!

tirsdag 20. april 2010

Min frokost

"Inspirert" av en sak på adressa.no hvor en kjent strongman forteller om frokosten sin, har jeg i dag brukt min nye digitale kjøkkenvekt til å veie frokosten min. Har ikke orket å regne ut hvor mye protein, karbohydrat og fett det er snakk om, kun kalorier. Ikke at jeg tror det er interessant for noen, men jeg synes det var ganske morsomt å bruke tare-funksjonen på vekta og veie alt jeg spiste i dag tidlig. Her er min frokost i dag, tirsdag 20. april:
I tillegg drakk jeg en proteinshake som bestod av følgende:
Alt i alt blir dette en frokost bestående av hele 645 kcal. Det er egentlig ganske mye, men i perioder med mye trening må det nesten være såpass. Havregryn og rosiner står for karbohydratene, melk og proteinpulver for proteinene, og tran og frø for det sunne fettet.

torsdag 15. april 2010

Noen å hate

Jeg er ikke på Facebook, men har via forumet på terrengsykkel blitt kjent med diverse hat-grupper som er opprettet for at medlemmene skal kunne spy ut av seg mest mulig drit om syklister. Det aller meste minner om seriøse tilfeller av tastaturdiaré, men så er det noen som skiller seg litt ekstra ut. Det er innleggene til folk som med fullt navn kommer med drapstrusler og/eller oppfordrer til brudd på såvel vegtrafikkloven og straffeloven, og ved å gjøre dette bryter de sågar straffelovens bestemmelser om det å fremsette trusler.

Enkelte av de som kommer med denne typen innlegg er yrkessjåfører, og det er egentlig ekstra skremmende. Synd for firmaene som kobles til denne typen innlegg, men det håper jeg at de evner å ta tak i, for jeg ville ikke tolerert at ansatte drapstruet folk åpent på nett. Jeg vet at flere av innleggene er rapportert til både arbeidsgivere, Facebook, media og politiet, og på enkelte ser det ut til å ha hatt en smule oppdragende virkning.

EDIT: 17.04.2010