onsdag 10. juni 2009

Trafikkregler

Følger den tragiske saken der en ung jente ble påkjørt og drept i går, og leste på adressa.no at yrkessjåfør og syklist Kristian Sæter mener at biler bør ha vikeplikt for syklister. Innforstått at dette IKKE er situasjonen i dag.

I forskrift om kjørende og gående (trafikkregler) §7 punkt 3 heter det at "Kjørende som vil svinge, har vikeplikt for gående eller syklende der det skal kjøres inn". Videre heter det i punkt 4 at "Kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen".

Jeg leser dette som at kjørende per i dag HAR vikeplikt for bl.a. syklister.

Hvis denne tolkningen av loven er riktig, er jeg redd det er mange som går rundt med en feilaktig oppfatning om at man IKKE har vikeplikt for folk på sykkel. Mange tror (feilaktig) at man må gå av sykkelen for at bilene skal ha vikeplikt, selv på grønn mann i fotgjengerfelt. Artikkelen i dag underbygger slik jeg ser det denne feiloppfatningen; GITT at loven kan tolkes på denne måten.

Det hadde vært veldig interessant om Adressa kunne gått videre med denne saken, og fått noen fra f.eks. Vegvesenet e.l. til å komme med en klar og tydelig uttalelse om hva som faktisk er riktig.

Hvis det er slik at bilister som skal svinge til høyre har vikeplikt også for syklende (jfr loven), bør dette være en viktig opplysning å få bragt ut til folket.

Ingen kommentarer: