mandag 10. mai 2010

Trusler på nett

Her om dagen stod det noe interessant i Aftenbladet. Det handlet om trusler fremsatt på nett i forbindelse med en sak der en person hadde tatt livet av en katt og lagt ut bilder på Facebook. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og flere var kanskje i overkant tøffe i trynet når de skrev innlegg i en hatgruppe, også det på Facebook.

På Facebook finnes det også en rekke grupper for folk som hater syklister, syklister i kondomdrakt, syklister som sykler i veien, og så videre. Og det er mange som skriver innlegg som strengt tatt er straffbare. Dette gjør de helt åpent, slik at alle i hele verden kan se hvilke holdninger de har til syklister; foreldre, arbeidsgivere, fremtidige arbeidsgivere, politi, naboer og hvermansen. Jeg lurer på om de som skriver sånt vet at det er straffbart, eller om de rett og slett ikke skjønner rekkevidden av de nye kommunikasjonskanalene.

Her er et eksempel på innlegg som etter min forståelse av lovverket er straffbart:












Bjørn Gunnar synes åpenbart at "skuddpremie" på syklister er en god idé, og at 500,- kroner er en passende betaling for hver syklist man kjører i grøfta. Er usikker på om Bjørn Gunnar sykler noe særlig selv, og om han skjønner hvilke konsekvenser det kan ha om man blir presset i grøfta i 40, 50 eller 60 km/t. Er man skikkelig uheldig går det så galt som det kan gå, og man dauer. Er man litt heldigere blir man bare hardt skadd, og har man griseflaks blir man bare lettere skadd. Uansett, det Bjørn Gunnar legger opp til her er en aktivitet som svært fort ender med legemsbeskadigelse, og å oppfordre eller true med sånt er altså ikke lov:

Trusler og sjikane på nettet er like straffbart som ellers i samfunnet. Drapstrusler har en strafferamme på opptil seks års fengsel.

– Internett er ikke noen frisone hvor man ustraffet kan fremsette trusler. Drapstrusler rammes av straffelovens paragraf 227 og har i utgangspunktet en strafferamme på tre års fengsel. Ved særdeles skjerpende omstendigheter kan man få inntil seks års fengsel. For å bli dømt for drapstrusler, er det heller ikke noe vilkår at den som blir truet, blir redd, eller at truslene blir fremsatt direkte overfor personen, sier politiadvokat Ketil Remman ved Stavanger politistasjon.

Sjikane rammes av straffelovens paragraf 390a og har en strafferamme på inntil to års fengsel, ifølge politiadvokaten. Mens drapstrusler som oftest blir avgjort med fengsel, blir sjikane normalt straffet med bøter.
PS: Innlegget det vises til ble skrevet i en åpen gruppe som alle i hele verden har hatt tilgang til. Gruppen har nå endret navn, eller den er lagt ned.

Ingen kommentarer: